Ethvert menneske på 15 år eller derover, har i udgangspunktet selvbestemmelsesret i Danmark. Det vil sige, at man kan svare for sig selv og træffe egne beslutninger. Unge i alderen 15-17 år har i udgangspunktet også ret til selv at bestemme over egne forhold, men forældremyndighedsindehaveren skal underrettes om fx undersøgelser og behandlinger. Enkelte undersøgelser og behandlinger er undtaget, det gælder fx hvis unge kvinder ønsker p-piller uden forældrenes viden og lægen vurderer, at hun er moden nok til at forstå informationen og træffe beslutning.
Har man selvbestemmelsesret er man habil.
I visse tilfælde kan man være inhabil og altså ikke være i stand til at tage vare på sig selv, forstå informationer og træffe beslutninger på et informeret grundlag. Det kan fx være tilfældet ved svær demens eller mental retardering.
Ønsker du, at et andet menneske, oftest et nærtstående familiemedlem, skal gives adgang til dine sundhedsdata eller ønsker du at bestemme, hvem der skal kunne træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en dag bliver inhabil, så skal du oprette en fuldmagt. Habile personer kan på ethvert tidspunkt trække deres samtykke/fuldmagt tilbage.
Fuldmagt til sundhedsdata fra hospitalet
Du kan give dine pårørende fuldmagt til at læse dine prøveresultater mv gennem Sundhedsplatformen. Det kan være du har besvær med at læse dem selv eller du ønsker kontinuerlig sparing med en pårørende.
Sådan opretter du en fuldmagt
Fuldmagt til sundhedsdata fra egen læge
Her i lægehuset, kan du i udgangspunktet ikke bede dine pårørende modtage dine prøvesvar eller i øvrigt diskutere dine anliggender. Ønsker du det anderledes, kan du give os mundtligt eller skriftligt samtykke hertil. Fx kan du beslutte, at din ægtefælde eller dit voksne barn må kontakte os på dine vegne. I så fald nedfælder vi det i din journal, således at der er helt klare retningslinjer for dit samtykke. Husk at give os tydelig besked, hvis du ønsker at trække dit samtykke tilbage.
Fremtidsfuldmagt
En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft en gang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold. Du vælger selv, hvad en fremtidsfuldmagt skal indeholde.
Selvom du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først kunne sættes i kraft og virke, hvis du ikke længere kan varetage dine forhold på de områder, som er omfattet af fremtidsfuldmagten.
Fremtidsfuldmagten skal laves mens du stadig er habil. Og du skal være fyldt 18 år. Den skal tinglyses af en advokat/jurist og henlægges hos Familieretshuset. På tidspunktet for ikræfttrædelse, altså den dag du ikke længere er er i stand til at varetage de forhold, som fremgår af fuldmagten, skal den fremtidsfuldmægtige bestille tid hos din læge mhp ikraftsættelse. Dette er forbundet med et gebyr hos lægen, se prisliste.