Skoldkoppevaccine

Skoldkopper skyldes infektion med den smitsomme virus, Varicalla Zoster (VZV) og er en almindelig infektionssygdom, som oftest forekommer i barndommen. Smittede personer får – efter en inkubationstid på ca. 10-20 dage – udbrud af skoldkopper med fremkomst af blærer, som brister og bliver til små sår. Blærerne kan bryde ud over hele kroppen og nye blærer kan komme til i 14 dage. Under udbruddet kan der forekomme feber og almen sygdomsfølelse. Efter overstået udbrud gemmer virus sig i nerverne uden at det mærkes. Senere i livet kan virus genaktiveres og give anledning til et eller flere nye sygdomsudbrud, nu i form af helvedesild, som er et potentielt smertefuldt hududslæt. Både skoldkopper og helvedesild går over af sig selv. Kun i meget sjældne tilfælde er skoldkopper en alvorlig sygdom.

Vaccination mod skoldkopper indgår ikke i Det Danske Vaccinationsprogram, idet et almindeligt forløb med skoldkopper hos normale raske børn ikke er skadelig.

Det er dog muligt at lade sit barn vaccinere mod egenbetaling.

  • Børn kan vaccineres fra 9-måneders alderen.
  • En fuld immunisering omfatter 2 vacciner med 6 ca uger imellem (mindst 4 uger, max 8 uger)
Statens Seruminstitut anbefaler, at børn med svækket immunforsvar, som følge af bestemte immun- eller infektionssygdomme og børn i immunsvækkende behandling, vaccineres efter specialistvurdering. Dertil anbefales vaccination af uvaccinerede aldrig-smittede voksne, idet voksne kan have et kraftigere sygdomsudbrud og gravide kvinder kan smitte det ufødte foster.

Der er ikke påvist effekt af vaccinen hos voksne over 65 år, hvorfor vaccination i denne aldersgruppe ikke anbefales.

Gravide må ikke vaccineres og graviditet frarådes en måned efter vaccination.
Ammende kan vaccineres om nødvendigt.Ønsker du yderligere info om skoldkoppevaccinen kan du bestille tid hos vores sygeplejerske Helle eller sende hende en mail for Information om pris mv.

Du kan betale kontant eller med MobilePay 16232. Vi tager ikke imod Dankort.